ויטמין E הוא ויטמין מסיס בשומן, חיוני לתזונה נכונה של עופות.
זהו ויטמין רב-תפקודי הנדרש לשימור שלמותם ולתפקוד האופטימלי של המערכות האורוגניטליות, המוסקלוריות, המחזוריות, העצבים והחיסון.
תכונות עיקריות של ויטמין E
תכונות אנטי-חמצוניות
ידוע כי ייצור עופות או ביצים קשור למספר גורמי לחץ, כגון לחץ סביבתי (לחץ חום, צפיפות גבוהה), לחץ ניהולי (הובלה, חיסון), לחצים פתולוגיים ותזונתיים (ריכוז גבוה של חומצות שומן רב-לא רוויות PUFA בתזונה, נוכחות של מיקוטוקסינים, אחסון ממושך, חסר באנטי-חמצונים), האחראיים לירידה בביצועים פרודוקטיביים ורבייתיים.
גורמים אלו נחשבים כאחראים לירידה בביצועים ורווחת בעלי החיים עקב מתח חמצוני.
מתח חמצוני נגרם כתוצאה מהא imbalance בתאים בין ריכוזי מולקולות אנטי-חמצוניות למולקולות מחמצנות כמו סוגי חמצן תגובתיים (ROS).
סוגי חמצן תגובתיים (ROS) מיוצרים באופן מתמשך במהלך מטבוליזם תאי אווירי. עם זאת, ייצורם עולה על היכולת של מערכת האנטי-חמצון של הגוף להיפטר מהם כאשר מתרחשות תנאים מלחיצים.
שומנים רב-לא רוויים, במיוחד אלו הקשורים לפוספוליפידים הנמצאים בממברנות התאים, רגישים במיוחד לנזק חמצוני עקב ייצור ROS, מה שמוביל לתהליך חמצון של שומנים, העלול לגרום לדיספונקציה תאית ופגיעות.
המושג מתח חמצוני הולך ותופס מקום מרכזי יותר ויותר בתזונת בעלי חיים, והוא נחשב לגורם נזק ביולוגי, ונחשב כסיבה תורמת למספר מצבים פתולוגיים הפוגעים בייצור עופות.
מערכת האנטי-חמצון המגנה מפני נזקי רדיקלים חופשיים (ROS) כוללת הן מערכות אנזימטיות והן מערכות לא אנזימטיות.
מערכות ההגנה הלא אנזימטיות כוללות אנטי-חמצונים, כמו ויטמין E.
אנטי-חמצונים הם מולקולות המיוצרות על ידי הגוף או מוזנות עם המזון, אשר מונעות את חמצון מולקולות אחרות.
ויטמין E פועל כאנטי-חמצון בממברנות. הוא נקשר לפוספוליפידים ומסייע “לתפוס” רדיקלים חופשיים כדי למנוע את תהליך חמצון השומנים המתואר לעיל. הפסקת חמצון השומנים ברמת הממברנה על ידי ויטמין E (שזהו תהליך של תגובת שרשרת, אם לא יופסק, יוביל למוות של התא עצמו) שומרת על מאגרי הגוף של חומרים אחרים הניתנים לחמצון כמו ויטמין A, ויטמין C, הפיגמנטים המוזנים עם התזונה האחראיים לצבע חלמון הביצה, ועוד.
תגובה חיסונית
ויטמין E ממלא תפקיד יסודי בהפחתת השינויים המורפולוגיים-פונקציונליים במבנה האפיתל (עור ורקמות ריריות) הנגרמים על ידי גורמים שונים, המייצגים את כניסת הפתוגן לאורגניזם המארח.
לכן, גם צריכת ויטמין E דרך הדיאטה חשובה.
ויטמין E, הפועל כאנטי-חמצון, מסייע להילחם בנזקים שנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים המיוצרים בגוף במהלך זיהומים. בנוסף, ויטמין E משפיע גם על התגובה החיסונית התאית וההומורלית.
ויטמין E, יחד עם סלניום, נראה כי הוא מגביר את ההגנות של המארח נגד זיהומים על ידי שיפור תפקוד תאי הפאגוציטים והגברת הסינתזה של נוגדני הסרום.
תפקיד במהלך התפתחות האסציטיס בעופות
תוצאות של מספר מחקרים הציעו שהנזק החמצוני עלול למלא תפקיד חיוני פתוגנזה של אסציטיס.
במהלך אסציטיס, ייצור ה-ROS עולה בצורה דרמטית, ומצב האנטי-חמצון של הרקמות אכן מתפשר.
תכונות האנטי-חמצון של ויטמין E הוחלו בהצלחה להפחתת מתח חמצוני בעופות עם אסציטיס; צריכה גבוהה של ויטמין E יכולה להקל על מתח חמצוני בסינדרום יתר לחץ דם ריאתי (PHS). שינוי זה נוטה להוביל לאסציטיס ועשוי לעזור להפחית את שיעור התמותה מאסציטיס בעופות.
הריכוזים הגבוהים של חומצות שומן רב-לא רוויות בזירעון העופות קשורים לרגישות גבוהה יותר ל-ROS, ולכן, לחמצון שומנים המוביל לתת פוריות גברית.
מתח חמצוני מפחית את מספר הגמטות, מפחית את תנועתיות הזרע ומגביר את אחוז התאים המתים, ולכן מערכת האנטי-חמצון של הזרע משחקת תפקיד חיוני בשמירה על פוריות.
ויטמין E הוא יציב חיוני של ממברנות הזרע המיני, וריכוז ויטמין E בזירעון תלוי בתזונה שלו.
במהלך הרבייה, מאגרי ויטמין E בגוף מצטמצמים באופן משמעותי.
מספר מחקרים על זרע דיווחו כי תוספת ויטמין E בזכרים המתרבים שיפרה את איכות הזרע על ידי מניעת חמצון והפחתת חמצון שומנים בממברנות הזרע.
התפתחות העובר
במהלך התפתחות העובר, ישנה הצטברות משמעותית של חומצות שומן רב-לא רוויות בתוך הרקמה העוברית.
ויטמין E המועבר מהחלמון לרקמות העובר במהלך התפתחותו מונע את הנזק החמצוני לחומצות השומן הרב-לא רוויות על ידי הגנה מפני חמצון שומנים, ובכך משחק תפקיד חיוני במהלך השלב העוברי עד הימים הראשונים של חיי הגוזל.
לכן, רמת ויטמין E שהצטברה בחלמון היא קריטית להתפתחות העוברית הנכונה.
ההצטברות הזו קשורה קשר הדוק לריכוז ויטמין E בתזונה של האם, ולכן חשוב להבטיח רמות גבוהות של ויטמין E במתרבים.
ידוע היטב כיצד חלק מהפונקציות של ויטמין E יכולות להתממש במלואן או בחלקן בזכות הנוכחות המשותפת של רמות סלניום.
הפעולה האנטי-חמצונית של ויטמין E עולה בצורה ליניארית עם רמות הסלניום הנכללות בתזונה, ולכן תוספת ויטמינים קשורה לסלניום; הפונקציות שלהם קשורות כל כך זו לזו עד שנחשד שישנן פונקציות לא נבדקות נוספות של הסינרגיה שלהם, במיוחד לגבי תפקידם במערכת החיסון.
סלניום, בניגוד לויטמין E, הופך לחלק מהמנגנונים האנזימטיים האנטי-חמצוניים של בעל החיים, בהיותו קואפקטור של יותר מ-25 סלנופרוטאין המשתתפים בתהליכים אנטי-חמצוניים, כמו האנזים גלוטתיון פרוקסידאז (GSH-Px).
גלוטתיון פרוקסידאז הוא אנזים המסוגל להמיר אחד מה-ROS העיקריים, מי חמצן, למים ולחמצן, ובכך מונע את החמצון של חומרים שומניים לא רוויים בתוך התאים כדי להגן על ממברנות התאים מפני נזק חמצוני.
לכן, הפעולה של סלניום היא סינרגטית עם זו של ויטמין E ותלויה בכך שויטמין E יכול להשפיע על הביטוי של סדרת גנים שונים, כולל סלנופרוטאין.